![]() |
Kähmän Kaali ja Pukki |
Kähmä gård ligger i Kruusila, vid gamla Åbovägen. Gården är över 100 år gammal och har under sin historias lopp varit hem till såväl kor, kalkoner och svin.
Släkten Saario har funnits i Kähmä redan mer än 50 år. Berättelsen om Kähmäs vitlök började när den yngre av bröderna, Timo, planterade de första vitlökarna bara för att pröva. Trots skeptiska kommentarer steg det från den lilla åkern en delikatess som var uppväxt med kärlek och kreativ galenskap, en delikatess som förtjusade såväl odlaren såsom också hans vänner och släktingar.
Kähmä vitlök var nägot alldeles annat än andra motsvarande som kommit till Finland från fjärran östern : Dess starka, karaktärsfulla smak föddes ur finsk sisu (~uthållighet, kämpahumör) och från lantbygdens lycksaliga tystnad. Skörden var liten, och när ryktet om äkta finsk vitlök började spridas, slets vitlöken nästan från händerna. Den äldre brodern Hannu hade länge följt med utvecklingen från sidan, och lånade ett lillfinger till hjälp för sin bror, och miste snart hela sitt hjärta till jordbruket. År 2010 grundades det öppna bolaget Kähmän Kaali ja Pukki och snart fanns det i jorden redan näst mest vitlök av Finlands odlare. Nuförtiden växer det Kähmä vitlök på tre hektar åker och det finns planer på att utveckla till närtrakten. Sakta, säkert och med lika stor kärlek som med planteringen i den allra första åkerplätten.
