![]() |
Kähmän Kaali ja Pukki |
Bruket av vitlök som en ingrediens i mat är en relativt ny upfinning. Däremot har den använts som läkemedel mycket länge.
Man har trott på vitlökens kraft redan sedan antikens tid. Enligt historiker var egyptierna de första som odlade vitlök för enligt dem stärkte vitlök kroppen och skyddade mot sjukdomar. Vitlöken har varit till hjälp vid bygget av ett av världens sju underverk, för några hävdar att vitlök matades dagligen till slavarna som byggde pyramiderna.
Antikens Grekiska och Romerska krigare åt såväl vitlök före sina strider för att få mod och styrka. Fruarna som blev hemma bar ett vitlöksband runt sin halls för att hålla onda andar borta. Hippokrates som är känd som läkarvetenskapens fader menade att sår, inflammeringar, spätelska och magsmältningsstörningar skulle skötas med vitlök. På medeltiden användes vitlök som skydd mot pesten.
Fast de flesta nuförtiden känner vitlöken närmast för kicken den ger i maträtter, har också moderna studier bevisat dess hälsoinverkan. Vitlök och dess beståndsdelar minskar bevisat cancer och försvagar växten av bröstcancerceller (Anticancer effects of garlic and garlic-derived compounds for breast cancer control. Tsubura A, Lai YC, Kuwata M, Uehara N, Yoshizawa K.)
