![]() |
Kähmän Kaali ja Pukki |
Valkosipulia on käytetty lääkeaineena tuhansia vuosia muun muassa tulehdusten ja ruoansulatushäiriöiden hoidossa. Vaikka nykyään valkosipuli on monelle tuttu lähinnä sen ruokiin tuomasta potkusta, myös nykytutkimus on todistanut valkosipulin positiivisia terveysvaikutuksia. Valkosipulin ja sen sisältämien ainesosien on todistettu vähentävän syöpää ja heikentävän rintasyöpäsolujen kasvua. Erityisesti valkosipulin sisältämän öljyliukoisen diallyylidisulfidin (DADS) on tutkimuksissa havaittu muun muassa aktivoivan entsyymejä, jotka muuttavat syöpää aiheuttavia karsinogeenejä myrkyttömiksi sekä estävän molekyylejä vaurioittavien reaktiivisten happiradikaalien tuotantoa kehossa. Myös vatsa- ja suolistosyöpien kohdalla valkosipulin sairastumisriskiä pienentävistä vaikutuksista on saatu positiivista näyttöä.
Kenties eniten on kuitenkin tutkittu valkosipulin mahdollisuuksia sydän- ja verisuonitautien ehkäisemisessä. Valkosipulin ja sen sisältämistä aineista tehtyjen valmisteiden on todettu parantavan rasva-arvoja, ehkäisevän korkeaa kolesterolia ja alentavan verenpainetta. Haluatko tarkempaa tietoa tekstissä mainituista tutkimuksista ja niiden tuloksista? Linkit tekstissä lähteinä käytettyihin tutkimuksiin alla:
Tsubura A; Lai YC; Kuwata M; Uehara N; Yoshizawa K. 2011: Anticancer effects of garlic and garlic-derived compounds for breast cancer control. Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry 11: 3, 249-253(5).
Valkosipuli syövän estämisessä
Fleischauer, Aaron T; Poole, Charles & Arab, Lenore 2000: Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers. American Journal of Clinical 72: 4, 1047-1052.
Sydämen valtimonrasvoittumistauti ja valkosipulin suojelevat ominaisuudet
Gorinstein, Shela; Jastrzebski, Zenon; Leontowicz, Hanna; Leontowicz, Maria & Trakhtenberg, Simon 2007: The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data. Molecular Nutrition & Food Research 51: 11, 1365-1381.
Valkosipuliuute verenpaineen madaltajana
Ried, K; Frank, OR & Stocks, NP 2013: Aged garlic extract reduces blood pressure in hypertensives: a dose–response trial. European Journal of Clinical Nutrition 67: 64–70.
Suomessa valkosipulin terveysvaikutuksista on kirjoittanut mm. FT, professori, kasvilääketieteilijä Sinikka Piippo.
