logo

Kähmän Kaali ja Pukki

  • Etusivu
  • Valkosipuli
  • Kähmä
  • Tilaus
  • svenska
  • english

Kähmä

Kähmän tila sijaitsee Kruusilassa, vanhan Turuntien varrella. Tila on yli sata vuotta vanha ja historiansa aikana sen hellässä huomassa on kasvanut niin lehmiä, kalkkunoita kuin sikojakin.

Saarioita Kähmästä on löytynyt jo 50-luvulta lähtien. Kähmän valkosipulin tarina sai alkunsa vuonna 2001, kun veljeksistä nuorempi, Timo, istutti ensimmäiset sipulit kokeilumielessä. Epäilijöiden kommenteista huolimatta pellosta nousi rakkaudella ja luovalla hulluudella kasvatettu herkku, joka hurmasi viljelijän lisäksi ystävät ja sukulaiset.

Kähmän valkosipuli oli jotain aivan muuta kuin kaukoidästä Suomeen saapuneet vastaavat: sen voimakas, luonteikas maku syntyi suomalaisesta sisusta ja maaseudun autuaasta hiljaisuudesta. Sato oli pieni, ja kun sana aidosta suomalaisesta valkosipulista alkoi kiiriä, Kähmän valkosipuli vietiin syksyisin lähestulkoon käsistä. Vierestä touhua seurannut vanhempi veli, Hannu, antoi veljensä avuksi pikkusormen ja menetti nopeasti viljelyspuuhille koko sydämensä. Vuonna 2010 perustettiin avoin yhtiö Kähmän Kaali ja Pukki, ja pian valkosipulia oli maassa jo toiseksi eniten Suomen tuottajista. Nykyään Kähmän valkosipulia kasvaa kolme hehtaaria peltoa, ja suunnitelmissa on yhä laajentaa lähiseudulle. Hitaasti, varmasti ja yhtä suurella rakkaudella kuin ensimmäistäkin peltotilkkua kylväessä.

field
Timo Saario
timo.saario@gmail.com 050 337 7798 Marttilantie 186 25110 Kruusila (Salo)
KKP myös Facebookissa!
facebook-logo